Ahoj mám tady na vás zkušené s lasermi dotaz koupil jsem si laserové ukazovátko z aukra psané hodnoty 200mW což je blbost ale nálepka tam je:-D Jde mi o to že si z toho chci postavit dva malinké lasery na GARDEN party u jednoho to bude lomené pomoci reproduktorů a u druhého pomocí motorku a zrcátek:-) Teď dotaz na vás tento laser budu napájet odvodem lm 317 s napájecím napětím 3.0V, provoz bude odhadem přes léto celou noc nějaký ten pátek...Modul laseru nechám v té kovové tyčce a vypínač proklemuju a zde otázka je třeba chladit tuto trubičku s laserem - přídavným kusem hliníku nebo ji aktivně chladit nebo to bez jakékoliv újmy vydrží? A ještě jeden dotaz jaká může být životnost tohoto ukazovátka?? Děkuji za rady:-)
Zdar
Tak chladit rozhodně ANO,nejlépe Al (hliník) nebo třebas i Cu (měd) jinak to odejde hned na první AXI(a samo že aktivně chladit je vždy lepší než pak oplakávat deathlej laser..),fakt ukazovadla na to nejsou stavěná,.
Napájění LMkem je OK ale nastavil bych napětí podle baterijí.. tedy bud 3volt nebo 2.4v podle toho na jaké je tvůj světelný jedi meč stavěn :-) ...
a pokud máš možnost kontrolovat čas běhu laseru je dobré ho po cca 2hodinách nechat odpočinout (ukazovadlo bych nechal po hodce,ani ne..) .. jinak pokud se skalíš a zapomeneš,nemusí se stát nic,ale taky může laser chcípnout..
já to řeším spínačkama za 60kaček .. ty stim kolečkem,jdou nastavit po 15minutách min. .. a můžu kalit jak chci...
bye TAC